Even voor mijzelf! Waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij het kiezen van een oortelefoon of hoofdtelefoon?

Er zijn veel verschillende hoofdtelefoons met nog meer verschillende specificaties. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een hoofdtelefoon of oortelefoon? Wat is het verschil tussen inear en earbud? We leggen de belangrijkste verschillen aan je uit.

Earbud en in-ear zijn woorden die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. Deze begrippen worden veel gebruikt bij oortelefoons.

Circumaural en Supra-aural zijn een stuk minder bekend en hebben betrekking op hoofdtelefoons. Maar wat is het verschil tussen in-ear en ear-bud oortelefoons? 
Om het verschil duidelijker te maken even een overzicht van de verschillen:


Hoofdtelefoons:
Circumaural
Bij een circumaural hoofdtelefoon bedekken de kussens van de hoofdtelefoon de oren in zijn geheel.
Hierdoor hoor je vrijwel geen omgevingsgeluid en zitten ze erg comfortabel. Omdat de hoofdtelefoons zo groot zijn is dit voornamelijk geschikt voor thuisgebruik en (professioneel) DJ-gebruik.
Je ziet dit type hoofdtelefoon echter steeds vaker ook in het straatbeeld verschijnen.

Supra-aural  
Een supra-aural hoofdtelefoon gaat niet over het oor maar ligt op het oor zelf. Dit zijn vaak goedkopere hoofdtelefoons die lekker licht en compact zijn en dus zeer geschikt zijn voor onderweg of bij gebruik door veel verschillende mensen zoals op scholen of werkplekken.


Oortelefoons:
Intra aural (earbud)
Dit zijn de bekende oortjes/oortelefoons die je in je oor doet. Ze blijven in je oor ‘hangen’ maar willen er nog wel eens uitvallen. Het voordeel van earbud oortelefoons is dat je contact kan houden met je omgeving, je hoort nog wat er om je heen gebeurd. 

Intra aural (in-ear)
In-ear oortjes plaats je niet alleen in je oor maar gaan ook echt je gehoorgang in. Hierdoor blijven ze vaak beter zitten en is de kwaliteit van de muziek veel beter, vooral de bassweergave is beter dan bij ear-bud oortelefoons. De in-ear oortjes zijn vaak wel wat duurder dan de bekende earbud oortjes. Het is aan te raden de muziek niet te hard te zetten omdat de kans op gehoorbeschadiging hier groter is dan met earbud oortjes of een hoofdtelefoon. Ook sluit je jezelf erg af van de buitenwereld doordat er geen geluid van buitenaf meer je oor in kan. Maar ach, dat is ook wel eens lekker toch!

Vervolgens staan er vaak veel technische gegevens, wat moet je hiermee?
Laten we ervan uitgaan dat dit de details zijn van een standaard earbud oortje:

• Frequentie: 20 – 20.000 Hz   (Is het bereik van de oortjes of hoofdtelefoon. Hoe lager het eerste getal hoe beter de bassweergave en hoe hoger het 2e getal hoe beter de weegave van de hoge tonen)
• Drivers: 10 mm (Het formaat van de drivers/speaker van de oortelefoon, dit is het onderdeel dat daadwerkelijk het geluid produceert.)
• Capaciteit: 10 mW
• Impedantie: 16 ohm (De weerstand van het oortje)
• Sensitiviteit: 100 dB (Hoe gevoeling is het oortje)

Eigenlijk krijg je als normale gebruiker te veel irrelevante informatie, kort door de bocht is het vooral belangrijk om te kijken naar de Frequentie van de oortelefoon of hoofdtelefoon.
Laten we het eens vergelijken met een duurdere hoofdtelefoon:

• Frequentiebereik: 10 Hz-27000 Hz
• Drivers: 40mm
• Impedantie: 32 Ω
• Gevoeligheid: 102 dB/mW

Zoals te zien heeft deze hoofdtelefoon een veel betere bassweergave.(vanaf 10Hz ipv 20Hz) Een pré voor liefhebbers van muziek met veel bass. Ook kan de hoofdtelefoon veel beter de hoge tonen aan (tot 27000Hz ipv 20.000Hz) en heeft het een betere gevoeligheid. Hoewel de specificaties van deze hoofdtelefoon zeer goed zijn, is het voor de normale gebruiker een overkill en is het voornamelijk bedoeld voor professioneel gebruik. ​Met de specificaties van het standaard earbud oortje kunnen de meeste gebruikers prima overweg.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *