Selectief horen en zien

Er zijn mensen, die ik persoonlijk heb mee gemaakt, die selectief horen en zien. Die horen wat ze willen horen en zien wat ze willen zien. Ik zeg dan ook altijd, ze leven in hun eigen monoloog. Deze monoloog bestaat alleen uit hun zelf en wie zij denken te zijn.

In praktijk betekend dat als ze naar iemand luisteren alleen de dingen horen die betrekking heeft op hun zelf. Associëren woorden en reageren als “Ow dat heb ik ook meegemaakt” of “ik ken dat maar…” en nemen vervolgens het hele gesprek over.

Ik weet dat luisteren voor een heleboel mensen moeilijk is, maar tussen moeite hebben met luisteren en in je monoloog zitten is een heel verschil. Deze mensen hebben ook een abonnement op het woordje “ik”. Ik dit en dat en ik zus en zo, het is geen egoïsme, want ze staan zo voor je klaar. Maar ze missen iets sociaalst, ze zien een aantal dingen gewoon niet,in ieder geval zien ze jou niet als vriend. Ze zeggen het wel maar handelen er niet naar. Ze gaan hun eigen gang en trekken zich van niemand wat aan, zij bewandelen het pad die zij “denken” te moeten gaan.

Het ergste is dat dit de mensen zijn die veel mensen intrigeren, omdat ze zo hun eigen gang gaan, waardoor er altijd wel mensen zijn die hun interessant vinden en in hun buurt zijn. Tot dat de geïnteresseerde het zat is om niet gehoord of gezien te worden, dan volgt er een breuk. Waar op de  ander ook nog eens zegt:  “Wat heb ik gedaan? Waarom hoor ik niets meer?” Ja duh. En dan ook niets doen.

In cursus geven is dat soms heel moeilijk, je geeft heel veel maar ze nemen niets mee. Waar ze dan wel heel graag een papiertje als bewijs willen hebben dat ze de cursus hebben gevolgd, maar dat papiertje zeg dan dus niets want je kunt het niet.

Eén cursist deed thuis niets en kwam dan op cursus en wist dan ook niets, deed wel mee door ook mee te praten maar op een manier dat je dacht waar heb je het over. En als dat dan ook gezegd werd begreep diegene dan ook helemaal niet waar je het over had. Maar na de cursus wel zeuren om een certificaat. Maar gelukkig ga ik er altijd vanuit dat mensen niet dom zijn, al heb je 20 certificaten aan je muur hangen, als je het niet kan, dan kun je het niet en dan blijven mensen vanzelf wel weg.

Een ander cursist had ook iets. Als je een tarot deck uit pakt zit er een heel klein uitleg boekje bij met een kleine betekenis van de kaarten. Dit boekje werd elke keer ter hand genomen als we wat vertelde over een kaart. Alsof er gecontroleerd werd of we wel het juiste zeiden. Dit gebeurde ook als we in gesprek waren met een ander cursist, niet mee luisteren of er wat van proberen op te steken of mee te nemen betreft info. Nee gewoon met de neus in  het boekje en niets van niemand wat aantrekken.

En dan het ergste wat boven alles uit steekt, liegen, liegen tegen zichzelf, daardoor liegen naar anderen, en daarboven op ook nog eens denken dat mensen dat niet door hebben. Vind ik echt heel erg en sneu, niet alleen sneu voor de ander maar meer voor diegene zelf.

Helaas kan ik geen werkelijk voorbeelden geven omdat het kan zijn dat het gelezen word door… huh… je weet wel.

Het liegen bestaat uit je anders voor doen dan dat je bent, altijd bezig zijn met image, status en daarbij vergaring van bezit (geld, woning, land ect.). Met de frustratie dat dit nooit gaat lukken en daardoor nog harder hun best gaan doen om hun image, status en bezit te vergroten en vaak gaat dat ten kostte van anderen. Hun vriendschap bestaat uit, valt er wat te halen, dan zijn we vrienden, zo niet, zijn we geen vrienden. Waarbij het kruiwagen effect het beste werkt voor hun, mee rijden met de mensen die wel image, status of bezit hebben.

Ik kan nog wel even door gaan maar ik sluit af met een vraag: “Wie ben je? En wie ben je echt?

Mijn reactie is dan ook op dit soort personages medelijden, want ze leren niets, komen niet verder, en zullen altijd dezelfde zijn, met dezelfde verlangen en dezelfde wensen.

Je zwakte toegeven, dan ben je sterk.

Zie ook opvolgend blogje: “Ik doe niets, het overkomt mij gewoon“.

2 reacties

  1. Narcisme en mijn theorette… – Eddies Site  02-12-2019

    […] tijdje geleden had ik een theorette, zie ook “Selectief horen en zien” ondertussen weet ik wat het is, narcisme. Ik vertelde een aantal dingen en heb deze opgezocht op […]

  2. Urntjes van Zwiepje en Rijnie - Eddies Site  24-10-2019

    […] Vanmiddag hebben het urntje van Rijnie opgehaald. Wel weer sneu is dat zij een plank hebben met wel 30/40 urntjes die niet opgehaald zijn. Werd ik even wel verdrietig van, dat zo hondje dan vergeten word, echt weer typisch een soort mens die dat doet. Zo van het is gedaan en ik ga weer verder met me leven. Ik heb totaal geen begrip voor zulke acties, was het nu om geld, maar alles is betaald, nou ja mijn probleem, er bestaat een soort mens die ik nooit zal begrijpen.  Zie ook blogjes “Selectief horen en zien.” […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *