Tarot is een kaartspel dat bestaat uit in totaal 78 kaarten. 22 kaarten hiervan vormen de Grote Arcana en de overige 56 kaarten vormen de Kleine Arcana. Arcana is Latijns voor “geheim”.

De kaarten van de grote Arcana worden ook wel de troefkaarten genoemd. Ze zijn belangrijker in een tarotlegging, hun symboliek weegt zwaarder dan die van de Kleine Arcana.

De 56 kaarten van de Kleine Arcana zijn onderverdeeld in 4 kleuren. Deze kleuren geven het temparement aan. Elk temperament heeft een benaming:

  • Staven
  • Bekers
  • Zwaarden
  • Pentakels

Van de Kleine Arcana bevatten de eerste 40 kaarten een nummering van Aas tot 10. Daarnaast zijn er de hofkaarten: zij vormen de laatste 16 kaarten van de Kleine Arcana. Elke kleur bevat dus 14 kaarten, waarvan 10 genummerde en 4 hofkaarten.

Het Tarot kaartspel bestaat in verschillende uitvoeringen, ook wel decks genoemd. De illustraties van de kaarten verschillen. De meest bekende tarot deck is waarschijnlijk het Raider-Waite tarot deck. Het kaartspel werd voor het eerst gepubliceerd in 1910 en de illustraties zijn getekend door Pamela, Colman Smith. Het wordt aan beginnende tarot readers aangeraden om dit deck te gebruiken, voornamelijk omdat de illustraties duidelijk zijn en gemakkelijker te interpreteren dan eventuele andere.

Interpretatie tarot

Tarotkaarten kunnen helpen bij het verkrijgen van inzicht en zelfkennis. Bij tarot wordt er gekeken naar het hier en het handelen van de persoon. Tarot kaarten vormen als het ware een spiegel van de innerlijke geest. Men kan zichzelf erin herkennen, men kan zich bestuderen en onderzonken.

Tarot helpt om het hier en nu beter te begrijpen. De kaarten geven uw innerlijke toestand weer en uw huidige situatie. Met deze informatie kan men zijn bestemming in het leven begrijpen en leren om naar zijn eigen intuïtief te luisteren en te vertrouwen.

Herkomst tarot

Waar de tarotkaarten precies vandaan komen is niet duidelijk. Wel is het zeker dat het kaartspel al zeker sinds de 14e eeuw wordt gebruikt. In beginsel waren de tarotkaarten waarschijnlijk bedoeld als kaartspel. Men gaat er vanuit dat de kaarten uit Egypte komen, maar er gaan ook verhalen de ronde dat ze uit Griekenland, Italië of Palestina komen.