(+video) ‘Coronadieren’ massaal gedumpt:

Asielen en opvangcentra zitten vol.

In tijden van de lockdown was de behoefte naar een knuffeldier groot. Maar nu de samenleving langzaam teruggaat naar ‘normaal’, worden katten massaal gedumpt bij de kattenopvang. Ook asielen puilen uit van dieren die in coronatijd in huis werden gehaald, maar weer werden gedumpt, zo melden onder meer NOS en het Hart van Nederland. Verschillende organisaties vragen opnieuw om een chipverplichting en aandacht voor dit probleem: ‘De drempel voor een huisdier is te laag.’ 

De asielen en de opvangcentra puilen uit van de gedumpte katjes en kittens. Stichting Dierenlot onderzoekt momenteel hoe groot het probleem is en of corona de aanleiding is. ‘We zien overal signalen, van Zwolle tot Zeeland, maar we willen graag weten wat de cijfers zijn’, vertelt Daniella van Gennep van de stichting. Volgens haar zit er 35 procent meer katten in het asiel dan in een normaal jaar.

Ook veel honden en konijnen komen in het asiel terecht. Knaagdieren worden soms gedumpt in het wild. Dierenopvang Amsterdam is gestopt met nieuwe aanmeldingen: ‘We zitten helemaal vol’, vertelt een medewerker aan NOS. ‘De honden die we sinds corona erbij hebben zijn druk en vragen meer begeleiding en toezicht.’

Huisdier kopen ‘te makkelijk’: ‘Maak chippen verplicht’

Moeilijk te plannen vakanties zijn een mogelijke verklaring voor het massale dumpen van huisdieren die in coronatijd in huis werden gehaald. Dierenwelzijnsorganisaties wijten de problemen aan het gemak en de impulsiviteit waarmee huisdieren worden aangeschaft. ‘Eén klik en je hebt een dier. Mensen wilden afleiding en knuffelen tijdens corona, maar dachten niet na over wat een huisdier op de lange termijn betekent’, stelt Steffie van Horck, directeur van de dierenwelzijnsorganisatie Sophia-Vereeniging. 

‘De gevolgen daarvan zie je in de asielen en opvangcentra’, stelt Van Horck. Zij vindt dat de regels voor het kopen en verkopen van dieren strenger moeten worden, en maakt zich zorgen over de komende weken: ‘Als iedereen straks weer naar school en werk gaat, houd ik mijn hart vast.’

Verschillende andere dierenorganisaties roepen al jaren op tot een landelijke plicht om katten te laten chippen en castreren of steriliseren. Niet alleen om zwerfkatten tegen te gaan, maar ook om de drempel om een dier in huis te halen te verhogen. Voor honden bestaat die plicht wel. Radar peilde eerder dit jaar via een poll wie voor zo’n chipplicht te winnen was. Een duidelijke meerderheid van 89 procent zei toen van wel. 

Broodfokkers spelen in op grote vraag door coronacrisis: dierenleed neemt toe

Het afgelopen jaar hebben een tot anderhalf miljoen Nederlanders een dier in huis gehaald, schat Sophia-Vereeniging. Door de toegenomen vraag hebben dierenverkopers hun aanbod vergroot, door extra te fokken of door dieren uit het buitenland te importeren.

Daar is vaak dierenleed mee gemoeid. ‘Er waren voor corona al veel misstanden in de hondenhandel’, zegt Karen Soeters van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. ‘Toen was de gemiddelde vraag 150.000 honden per jaar, waarvan 60.000 tot 80.000 uit het buitenland kwamen.’House of Animals heeft onlangs een meldpunt voor puppyhandelaars geopend om broodfok tegen te gaan.

De organisatie klaagt onder meer de illegale handel in puppy’s en kittens op Marktplaats aan. Radar heeft in een uitzending aandacht besteed aan de reactie van Marktplaats. 

Bron: https://radar.avrotros.nl/

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *